MAGYAR KÉMÉNYGYÁRTÓ KFT DUNÁNTÚLI TELEPHELYE

Balatonlelle
Kossuth Lajos utca 50/a.
8638

Nyitva : Hétfő-Péntek 8:00-16:00
( Igény esetén hétfőtől péntekig egyedi időpontban is lehet kéményt elszállítani.)

06(30)849-2544
folyolaszlo@gmail.com

 

 

KREA K2 kondenzációs gyűjtőkéményrendszer

Újdonság Társasházaknak!

 Gyűjtőkémény kondenzációs gázkazánok számára: KREA K2

 

A Magyar Kéménygyártó Kft. kifejlesztette a KREA K2 kéményrendszert, mely egy LAS (levegőellátás - füstgázelvezetés) rendszerű túlnyomásos gyűjtőkémény. Erre a kéményre társasházak egymás fölötti és egymás melletti lakásainak turbós - beleértve a kondenzációs kazánokat is - gáztüzelő berendezései köthetők (akár vegyesen is).

 

Meglévő gyűjtőkémények problémája: A közönséges turbós készülékek körülbelül 120 °C fokos - aránylag meleg - füstgázát elég bejuttatni egy megfelelően nagy átmérőjű gyűjtőkéménybe, onnan már saját lábon, azaz gravitációs úton távozik a szabadba. Tehát azok a turbós gyűjtőkémények, amiket ma ismerünk, a közhiedelemmel szemben nem túlnyomásosak, hanem gravitációsak.

A kondenzációs készülékek hidegebb, 40-80 °C fok körüli füstgáza gravitációs úton nem tud egy hasonló kéményből eltávozni, azt csak túlnyomással lehet a szabadba tessékelni. Ezért nem lehet kondenzációs készülékeket a közönséges turbós készülékek gyűjtőkéményére kötni.

Amíg a kondenzációs készülékek nagyon drágák voltak, addig ez nem okozott problémát, mert társasházak építésénél, költségkímélés miatt nem volt igény kondenzációs gázkazánok beépítésére. A mai kondenzációs kazán árak mellett azonban egyre fokozódó igény jelentkezik a kondenzációs készülékek beépítésére, ezért fejlesztettük ki a KREA K2 kéményrendszerünket.

 

Megoldás: Ha egy gyűjtőkéményben túlnyomás van, akkor a rákötött készülékek közül azokban, amelyek éppen nem működnek füstgáz visszaáramlás jöhet létre. Ezt mindenképp meg kell akadályozni, mert enyhébb esetben is üzemzavart okoz a kazán működésében, súlyosabb esetben azonban akár CO mérgezéshez is vezethet.

A megoldásra eddig két irányba történtek kísérletek. Egyik irány a készüléken belül egy szerkezettel megakadályozni a visszaáramlást. Ez aránylag olcsó jó megoldás lehetne, de önmagában nem teszi lehetővé, hogy egy gyűjtőkéményre vegyesen ráköthető legyen bármilyen turbós készülék, azaz lakásonként nem dönthető el szabadon a tüzelőberendezés típusa, csak azonos típusú készülékek köthetők egy kéményre. Másik irány egy füstgáz visszaáramlást megakadályozó szerkezet beépítése a készülék és a kémény közé. Ez a megoldás drága és nehézkes ezért nem terjedt el.

Társaságunk harmadik módszert dolgozott ki, amely az egyszerűsége és alacsony költségvonzata mellett maximális szabadságot biztosít a kémény használójának a kéményre köthető készülékek terén. A KREA K2 gyűjtőkéményünk minden egyes bekötő nyílásába beépítünk egy olyan szerkezetet, amely megakadályozza, a kéményben lévő túlnyomás érvényesülését a nem működő készülékek felé. Erre a kéményre rá lehet kötni bármilyen túlnyomásos gázkazánt, így kondenzációs kazánokat is.

 

 

KREA K2 kondenzációs gyűjtőkéményrendszer

 

A KREA K2 kéményrendszer egy LAS (levegőellátás - füstgázelvezetés) rendszerű túlnyomásos gyűjtőkémény. Erre a kéményre társasházak egymás fölötti és egymás melletti lakásainak turbós - beleértve a kondenzációs kazánokat is - gáztüzelő berendezései köthetők (akár vegyesen is).

A KREA K2 előre gyártott könnyűbeton köpeny elemből és saválló acél béléscsőből áll. A saválló acél béléscső bekötő idomaiba speciális füstgáz csappantyúk vannak beépítve. A sa. béléscső szolgál a tüzelőberendezések füstgázának elszállítására, a beton köpenyelem és a béléscső közötti szabad tér pedig a tüzelőberendezések égéslevegő ellátását biztosítja. A bekötő nyílásokba épített füstgáz csappantyúk akadályozzák meg a kémény túlnyomásának az érvényesülését az éppen nem működő tüzelőberendezésben.

 
KREA K2 kémény főbb jellemzői:

beépítési szelvény méret:              40 x 40 cm

béléscső belső átmérője:                20 cm

béléscső anyaga:                             saválló acél

füstcső/levegőcső csatlakozás:    80/125 mm

beköthető készülékek száma:       8 db  egyenként max. 24  kW  teljesítményű készülék

egy szinten beköthető készülék:  3 db, bekötések tengelytávolsága minimum 33 cm

 

beköthető készülék típusok:  túlnyomásos kondenzációs és nem kondenzációs háztartási gáztüzelő berendezések

 

Minősítés: EN 1856-1 T160 P1 W V1 L20060 O0

EN 1856-1      = szabvány szerint vizsgálva

T160               = 160 C fok a megengedett legnagyobb égéstermék hőmérséklet

P1                   = legfeljebb 200 Pa túlnyomáson üzemelő zárt égésterű tüzelőberendezés köthető rá

W                    = kondenzációnak ellenálló, nedves üzemmódú égéstermék elvezető  berendezés

V1                   = korrózióállóság (gáz)

L20                 = anyagfajta (saválló acél)

060                  = anyagvastagság 

O                    = koromégésnek nem ellenálló az  égéstermék elvezető

0                      = az égéstermék elvezető éghető anyagtól való megengedett legkisebb távolsága mm-be